Ana içeriğe atla

AMELİYATHANE ORTAMI


Ameliyathane Ünitesinin Fiziki Yapısı

Ameliyathaneler kurumdan kuruma farklılık gösterebilir ancak uyulması gereken standart özellikler vardır. Mimaride ortak amaç; hasta ve çalışan güvenliğinin sağlanması ve kolay iş akışının sürdürülmesine uygun bir ortam oluşturmaktır.

Ameliyathanede bakterilerin bulaşmasını en aza indirebilmek için üç ana bölge vardır. Dış bölge: Serbest(yeşil) alan, Orta bölge: Temiz(sarı) alan ve İç bölge: Steril(kırmızı) alan.

Serbest(yeşil) alan 

Çalışanın hastane kıyafetini giydiği bölümdür. Bu bölümde ameliyathane çalışanlarıyla sınırlı iletişime izin verilir. Bu bölümde; giriş ve çıkış, preoperatif alan, giyinme odaları, bekleme odaları, dinlenme odaları, depolar yer alır. 

Temiz(sarı) alan

Ameliyathane kıyafetlerinin giyilmesinin zorunlu olduğu alandır. Bu alanda; temiz ve steril malzeme odası, sterilizasyon ünitesi, araç gereçlerin dağıtım ve kullanım alanları yer alır. Bunun yanı sıra fırçalama üniteleri, koridorlar, çalışma alanları ve depoların bulunduğu bölümdür. Galoş, başlık, maske giymeyi gerektirdiğinden yarı sınırlı bölge de denir.


Steril Kırmızı Alan 

Steril ameliyat bölgesidir. Ameliyat sırasında gereksinim duyulabilecek steril araçların bulunduğu alanları içerir.

Ameliyathane; ayrılma odası,, cerrahi yoğun bakım odası, kan bankası, patoloji laboratuvarı, radyoloji gibi destek hizmetlerine yakın olmalıdır. 



Ameliyathane içerisinde de şunlar olmalıdır:
  • Uyanma odaları
  • El yıkama bölümü
  • Dinlenme odaları
  • Soyunma odası
  • Ameliyat odaları
  • Anestezi odaları
  • İdari birolar

Duvarlar 

Düz, girintisiz, çıkıntısı, gözeneksi, yuvarlanmış köşeler olmalı. Malzeme yıkamaya dayanıklı olmalı. Zemin, tavan gibi yüzeyler kolay temizlenebilir olmalıdır.


Kapılar

Sensörlü olmalı. 1.5 metrede dar olmamalı. Dezenfektanlara dayanıklı olmalı.


Aydınlatma

Parlamaya neden olmayan, gölge yapmayan, maximum görmeyi salayan, ısı vermeyen lambalar olmalı.


Havalandırma
  • Pozitif - negatif basınç sistemiyle çalışmalı.
  • Ameliyat odasında saatteki hava değişimi 15-20 olmalıdır.
  • Sıcaklık 20-24 derece olmalı.
  • Nem %50 - %60 dolaylarında olmalı.
  • Havalandırmada hepa filtre olması idealdir.

Temiz olmayan ortamdan ameliyat alanına hava akımı engellenmelidir.
Havadaki bakterileri azaltmak ve cerrahi enfeksiyonları önlemek için havalandırmanın uygun ve etkin olması gerekir.


Acil Durumlar ve Emniyet Tedbirleri 


  • Her odada acil durumu bildirecek görülebilir ve duyulabilir sinyalizasyon sistemi olmalıdır.
  • Sistem; kaçağın/gazın türünü ve durumunu belirtebilmelidir.
  • Uyarı ışığı kapının dışında olmalıdır.
  • Sinyal sesi sorumlu hemşire ofisinden ya da anestezi hazırlık bölümünden de duyulmalıdır.
  • Ameliyathanede en önemli fiziksel tehlikeler yangın. elektrik sistemi ve anestezik gazlardan kaynaklanan kazalardır.
  • Ortamda iletişimi sağlayan yer döşemelerinin olması, nem oranının yüksek olması, uçucu gaz ve sıvılar, oksijen kullanımı, tek kullanımlık kağıt ürünler, elektrikli cerrahi aletler, lazer yangın, patlama gibi risklere neden olabilir. 

Yorumlar

İzleyiciler

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ameliyathane Hizmetleri / Yaz Stajı ve Defteri

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda yaz stajı hakkında bilgi vereceğim ve yaz stajı defterimden 1 sayfayı sizlerle paylaşacağım. Birinci sınıfın ilk döneminin sonuna doğru size belgeler veriliyor ve stajı hangi hastanede yapacaksanız oranın yazı işlerine verip 1-2 hafta(hastaneye sorun) sonra almaya geliyorsunuz. Bazı üniversiteler kendi hastanelerinde yaptırıyor, bazıları ise istediğiniz hastanede yapmanıza olana tanıyor. Size önerim bir an önce hastaneye başvurmanız çünkü konteyjan dolma olasılığı var. Bazı hastaneler staj ücreti veriyor bazılarıysa vermiyor. Ücret verilip verilmediğini telefonla yada yüz yüze sorabilirsiniz. İkinci dönemin başında sizden yaz stajı belgenizi danışman hocanız alıyor. Tabi stajını ayarlayamayanlar da oluyor. Çünkü bazı hastanelerin değişik şartları olabiliyor, değişik belgeler isteyebiliyorlar ve en önemlisi konteyjan doluyor. Bu yüzden belgelerin toplanması nisan ayına kadar sürebiliyor. Hatta dilekçe verilerek süre daha da uzatılabiliyor. ÖNEMLİ

Ameliyathane Hizmetleri Vize Soruları

Arkadaşlar ameliyathane hizmetleri programı Cerrahi Hastalık Bilgisi Vize Soruları nı yayınlıyoruz. Staj defteri gibi daha size lazım olacak bir çok bilgiyi sitemizde bulabilirsiniz.  Final sorularını da koymaya çalışacağız. Biraz size tecrübelerimden bahsedeyim. Sorular genelde testtir ama bir kaç tane klasik içlerinde vardır. Siyah yuvarlak daire ile işaretlenmiş şıklar doğru şıklardır. 2014 yazdığına bakmayın 2018 de sorulmuştur bu sorular. Her yıl hocalar eski konulardan karma yapar. Bazıların ellerinde çıkmış sorular olur ve rahat 50 puan alır. Ayrıca arkadaşlar finalde vize sorularından bazıları da çıkar benden söylemesi. Bende siz meslektaşlarımla bu soruları paylaşıyorum iyi çalışmalar...

Ameliyathane Hizmetleri | Üroloji Staj Defteri

                                                  VARİKOSEL(TESTİS DAMARLARININ GENİŞLEMESİ) Hasta uyutuldu. Hemşire ve ben yıkanıp gömlek ve eldiven giydim. Masayı hazırladık. Hemşire hastayı boyadı. Hasta örtülürken yardım ettim. Doktora gömlek ve eldiven giydirdim. Doktor ve hemşire ameliyat bölgesinde çalıştı ben ise masadan istenilen aletleri verdim. Koter ve aspiratör bağlandı. Kasıktan bir insizyon yapıldı. Genişleyen venlere ulaşılıp venler bağlandı. Koterle kanayan yerler yakıldı. İnsizyon yeri dikildi. Batikonla silinip spanç kondu ve betafiks ile bantlandı. Aletler sayıldı ve ameliyat sonlandırıldı.                                         UPJ DARLIK(ÜRETER TAŞI ALINMASI) Hazırlık: Yerler silindi. Aletler saydekse konuldu. Yeşil ve önlük bohçaları getirilip en dış kısmı açıldı. Gömlek bohçası tamamen açıldı. Eldiven masaya konuldu. Eller yıkandı. Kompresle kurulanıp gömlek ve eldiven giyildi. Yeşil bohçası açılıp saydeksten gerekli olan aletler alınıp üzerlerin