Ana içeriğe atla

Ameliyathane Hizmetleri / Yaz Stajı ve Defteri

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda yaz stajı hakkında bilgi vereceğim ve yaz stajı defterimden 1 sayfayı sizlerle paylaşacağım.


Birinci sınıfın ilk döneminin sonuna doğru size belgeler veriliyor ve stajı hangi hastanede yapacaksanız oranın yazı işlerine verip 1-2 hafta(hastaneye sorun) sonra almaya geliyorsunuz. Bazı üniversiteler kendi hastanelerinde yaptırıyor, bazıları ise istediğiniz hastanede yapmanıza olana tanıyor. Size önerim bir an önce hastaneye başvurmanız çünkü konteyjan dolma olasılığı var. Bazı hastaneler staj ücreti veriyor bazılarıysa vermiyor. Ücret verilip verilmediğini telefonla yada yüz yüze sorabilirsiniz.


İkinci dönemin başında sizden yaz stajı belgenizi danışman hocanız alıyor. Tabi stajını ayarlayamayanlar da oluyor. Çünkü bazı hastanelerin değişik şartları olabiliyor, değişik belgeler isteyebiliyorlar ve en önemlisi konteyjan doluyor. Bu yüzden belgelerin toplanması nisan ayına kadar sürebiliyor. Hatta dilekçe verilerek süre daha da uzatılabiliyor.

ÖNEMLİ : Staja başlamadan önce hepatit b antikor düzeyinize baktırın ve gerekirse aşı olun.

Haziran gibi 1. sınıf bitiyor. Staj süreniz 30 iş günü yani 1.5 aydır. Belgede yazan tarihte ameliyathanede giyeceğiniz üniforma yanınızda bir şekilde hastaneye gidiyorsunuz. Sizi ameliyathanede MSÜ (merkezi sterilizasyon ünitesi) de yada dönüşümlü olarak ikisinde de çalıştırabilirler. Ameliyathaneye gidenlere ilk hafta vakaya girdirilmez gözlem yaptırılır. MSÜ de ilk günden çalışmaya başlarsınız.


Ameliyathanede; el yıkamayı, steril giyinmeyi(gömlek-eldiven giymme), başkasına gömlek ve eldiven giydirmeyi, masa hazırlamayı ve alet isimleri gibi daha bir çok şeyi ve tecrübe edinirsiniz. MSÜ de; spanç katlar-paketler, paketlere indikatör koyar, paketleri makinalardan geçirir,tarih damgalar, makinaların nasıl kullanılıp neler yaptığını öğrenir  ve aletlere su sıkarak temizleme gibi işler yaparsınız. Staj saatleriniz 8 ile 16 arasıdır.


Stajınızın bitmesine yakın staj notlarınızı belgelerde görebilirsiniz ama her hemşire göstermez. Staj notunuzdan şikayetçiyseniz danışman hocanıza sorun. O size yol gösterecektir. Sonuçta notları sisteme o girecek ve değişiklik yapabiliyor.


Önemli not: Allah aşkına staj defterinizi günü gününe yazın. Hem bu şekilde sona sıkıştığı için sıkıntı yaşamazsınız. Danışman hocanız staj defterinden not verebilir. Sorumlu hemşirenize onaylatmayı unutmayın.


Artık geçelim staj defterimden 1 sayfayı okumaya. Siz değişiklik yapabilirsiniz ben böyle yazmıştım...







Ameliyat Adı: Bacak Amputasyonu

Set: Yeni Kemik Seti

Ameliyat Akışı:
Personel gömlek bohçasını tamamen diğer bohçaları bir kat açtı. Gerekli sarf aletleri getirdi. Steril giyinildi. Bohçalar açıldı. Konteynır açılıp indikatöre bakıldı ve indikatör başka masaya konteynır başka masaya konuldu. Kullanılacak masa yeşıl örtüyle örtüldü. Aletler masaya yerleştirildi. Koter ve aspiratör masaya konuldu. Bacak boyandı ve ayak sarıldı. Hasta yeşil örtülerle kapatılıp hekim ve asistan steril oldu. Bacağın üstüne bağlanan kemer şişirildi. Diz üstünden insizyon yapıldı. Koterle derinleştirildi. Bacak çok ödemli ve çok yağlıydı. Klemple tutulup bistüriyle insizyon daha da derinleştirildi. Kemik matkabıyla önce büyük kemik sonra küçük kemik kesildi ve bacak vücuttan ayrıldı. Önce ana arter bulundu ve birkaç yerinden bağlandı. Daha sonra ana ven bağlandı. Ana damarlardan ayrılan birkaç damar daha bağlandı. Bacağı kanlandırmayan kemerin havası indirildi. Damarlardan kaçak olup olmadığına bakıldı. Derinin dudakları birbirine denk gelmesi için düzeltmeler yapıldı. 2 0 vikril ve ADS ile cilt altı, 10 polyprolen ile cilt dikildi. Islak kuru kompresle silindi. Batikonlu spançla silindi. Spanç konulup sargı beziyle sarıldı. Çöpler çöp kutusuna, bistüri, iğne ve koter ucu delici kesici kutusuna atıldı. Aletler sayılıp ameliyat sonlandırıldı.

GÜNCELLEME: Üreter Taşı Ameliyatı - Staj Defteri adlı yazıma BURADAN  , Üroloji Staj Günlüğü adlı yazıma da BURADAN ulaşabilirsiniz. Bu yazılarda yukarıdaki gibi ameliyat anlatılmıştır.


Evet arkadaşlar yazımın sonuna geldim.  Buraya kadar yazdıklarımı kısaca özetleyecek olursam.



  ÖZET  

  • 1. dönem sonunda verilen belgeleri hastaneye verip sonradan alıyorsunuz.
  • Hastaneden geri aldığınız belgeyi 2. dönem başladığında danışman hocanıza veriyorsunuz.
  • Staj yapacak hastane bulamayanlar dilekçeyle süresini uzatabiliyor.
  • Stajınız 30 iş günü yani 1.5 aydır.
  • Staja başlamadan önce hepatit b antikor düzeyinize baktırın ve gerekirse aşı olun.
  • İlk gün formanız yanınızda hastaneye gidiyorsunuz.
  • Staj notunuzla ilgili bir sorunda önce danışman hocanızla konuşuyorsunuz. 
  • Her gün stajınısı yazarsanız sona sıkışmaz ve rahat olursunuz. 
  • :) Staj defterinden 1 sayfa yukarıdadır :)


Arkadaşlar genel prosedür böyledir. Bazı şeyler üniversitelere ve hastanelere göre değişiklik gösterebilir. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sorularınızı aşağıya yorum atarak sorabilirsiniz.



  DİĞER YAZILARIM  

Yorumlar

  1. merhaba
    ameliyathanede ekip çalışması üzerine yazınız varmı?

    YanıtlaSil
  2. Merak ettiğim şey ameliyathane içindeyken sen orda ne görev yapıyorsun mesala aletleri uzatan sen misin bu arada yazı çok faydalı olmuş o kadar video izledim hepsi aynı ağızdan konuşuyor tam içeriğine giren yok:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet o işi yapıyon
      doktora araç gereçleri uzatıyorsun aspretör ün ışığını azaltıp indiriyon amelitat öncesinde odayı hazırlıyorsun doktorun alnındaki teri falan siliyon teri hastaya değmesin diye genel olarak bunlar

      Sil

Yorum Gönder

İzleyiciler

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ameliyathane Hizmetleri Vize Soruları

Arkadaşlar ameliyathane hizmetleri programı Cerrahi Hastalık Bilgisi Vize Soruları nı yayınlıyoruz. Staj defteri gibi daha size lazım olacak bir çok bilgiyi sitemizde bulabilirsiniz.  Final sorularını da koymaya çalışacağız. Biraz size tecrübelerimden bahsedeyim. Sorular genelde testtir ama bir kaç tane klasik içlerinde vardır. Siyah yuvarlak daire ile işaretlenmiş şıklar doğru şıklardır. 2014 yazdığına bakmayın 2018 de sorulmuştur bu sorular. Her yıl hocalar eski konulardan karma yapar. Bazıların ellerinde çıkmış sorular olur ve rahat 50 puan alır. Ayrıca arkadaşlar finalde vize sorularından bazıları da çıkar benden söylemesi. Bende siz meslektaşlarımla bu soruları paylaşıyorum iyi çalışmalar...

Ameliyathane Hizmetleri | Üroloji Staj Defteri

                                                  VARİKOSEL(TESTİS DAMARLARININ GENİŞLEMESİ) Hasta uyutuldu. Hemşire ve ben yıkanıp gömlek ve eldiven giydim. Masayı hazırladık. Hemşire hastayı boyadı. Hasta örtülürken yardım ettim. Doktora gömlek ve eldiven giydirdim. Doktor ve hemşire ameliyat bölgesinde çalıştı ben ise masadan istenilen aletleri verdim. Koter ve aspiratör bağlandı. Kasıktan bir insizyon yapıldı. Genişleyen venlere ulaşılıp venler bağlandı. Koterle kanayan yerler yakıldı. İnsizyon yeri dikildi. Batikonla silinip spanç kondu ve betafiks ile bantlandı. Aletler sayıldı ve ameliyat sonlandırıldı.                                         UPJ DARLIK(ÜRETER TAŞI ALINMASI) Hazırlık: Yerler silindi. Aletler saydekse konuldu. Yeşil ve önlük bohçaları getirilip en dış kısmı açıldı. Gömlek bohçası tamamen açıldı. Eldiven masaya konuldu. Eller yıkandı. Kompresle kurulanıp gömlek ve eldiven giyildi. Yeşil bohçası açılıp saydeksten gerekli olan aletler alınıp üzerlerin