Ana içeriğe atla

Drenler ve Sondalar

Drenler

Drenler ameliyattan sonra sıvı toplanmasını önlemek ve irini, kanı veya diğer mayileri akıtmak için kullanılır. Başka bir deyimle drenler istenmeyen sıvı toplanmalarını hem önlemek hem de tedavi etmek için kullanılırlar.

Sondalar 



 1. Penrose dren: Yumusak bir drendir.
2. Foley kateteri: Kalici bir idrar sondasıdir. En çok 16-18 numaralar kullanilir. Iki veya üç yolludur. Birisi ile idrar gelir. Digerlerinin ucu balonludur ve sonda takildiktan sonra sisirilir ve sondanin yerinde kalmasini saglar, balonu kesildigi takdirde sump dreni adini alir ve balon yoluyla sıvı verip takılan boslugu lavajı temin edilmis olur.
3. Nelaton sonda: Idrar sondasidir. Mesaneye sokulur. Tek yolludur. 40 cm. boyundadır ve kalıcı degildir.
4. Pezzer sondasi: Suprapubik sistostomide kullanılır. Bazen mide veya barsak bosluklarını bosaltmak için de kullanılabilir. Mantar uçludur. Sonda konmadan önce genital bölge yikanir. Bu amaçla savlon, phisohex veya zefiran kullanilir. Ama iyot veya mersol kullanılmaz. Sonda, steril gliserin veya vazelin ile takılır.
5. Nazogastrik (N/G) sonda (Levin tüpü): 115-120 cmdir. Burundan sokulup 55 cm. yutturulur.
 6. Nazointestinal (N/I, Miller-Abbott) tüp: Degisik tipleri vardir. Genellikle 325-350 cmdir.
 7. Endotrakeal tüp: Agızdan trakeaya yerlestirilir ve bifurkasyona kadar itilir. Sonra da balonu sisirilir.
 8. Rektal tüp: Makata yerleştirilir.
 9. T – tüp: Koledok içine konur.
 10. Gögüs tüpü: Göğüse yerleştirilir. 

Drenler


⚫ Drenler profilaktik amaçla kullanıldığında steril bir karın içi boşluğuna konur. Böyle bir durumda bakterilerin drenin içinden karın boşluğuna girmesine engel olacak sıkı tedbirlerin alınması gerekir. Drenin dışarıda kalan kısmı aseptik şartlara tabi tutulmalı ve dren görevi biter bitmez çekilmelidir.
⚫ İnfekte bir alana dren konursa periton boşluğunun retrograd yoldan infekte olması riski azalır..
 ⚫ Drenler her zaman ayrı bir keşiden çıkarılırlar, çünkü bunların ameliyat yarasından dışarı alınmaları yara infeksiyonu riskini artırır.  
⚫ Yumuşak drenler, yerinde durmaları için dikişle tesbit edilir ve bunların karın boşluğuna kaçmalarına engel olmak üzere dışarıdaki kısımlarına çengelli iğne veya derinden de geçen bir dikiş konur.
 ⚫ Drene olan sıvının miktarı ve niteliği kaydedilmeli ve bakteri bulaşması en aza düşürülmelidir. Eğer çok az bir drenaj oluyorsa drenler kapama ile örtülür ve bunlar, iyice ıslanmalarına meydan verilmeyecek sıklıkta veya günde en az bir defa değiştirilir. 
⚫ Drenler ,artık ihtiyaç kalmayınca ve akıntı yok ya da çok az miktarda ise tamamen çıkarılabilir veya kısaltılmak suretiyle birkaç günde alınırlar,
 ⚫ Pernoz drenler 14 günden fazla tutulmazlar. Çünkü o zaman dren mesiri sertleşir, yumuşak ve katlanabilen drenler bir tıkaç yerine geçerler. Eğer iki haftadan daha uzun bir süre dereneja ihtiyaç varsa yumuşak drenler belirli aralıklarla yıkanabilen lastik kateterlerle değiştirilir. 
⚫ Deriden dar bir delikten sokulan sert bir kateterle kapalı drenaj yapmak mümkündür. Kapalı drenaj bakterilerin dış ortamdan retrograd olarak drene edilen alana yayılmasını asgariye düşürür.
 ⚫ Tüp deki sıvının akışı aspirasyonla kolaylaştınlır. Fakat özel aspirasyon dreni kullanılmadıkça, drenaj mayii seröz sıvıdan daha yoğun olduğunda dren tıkanır.
⚫ Özel aspirasyon drenlerinin (sump drenlerin), içinden sıvı geçmediğinden lumeni açık tutan bir hava alım sistemi vardır. Bunlar aspiratöre bağlanırlar. Aspirasyon drenleri, bilhassa bol sıvı drene oluyorsa veya diğer tür drenlerin tıkanma ihtimali varsa faydalıdırlar. Bazı sump drenlerinin tüpün temiz tatulmasını sağlamak üzere, tuzlu eriyik infüzyonlarının yapılabileceği ayrı bir lümeni vardır. 
⚫ Bununla beraber eğer bir abse boşluğuna sık sık irrigasyon yapmak gerekiyorsa periyodik yıkamalar için sert bir kateter konması daha iyidir.
 ⚫ îrrigasyon sıvısının boşluğa şırınga edilebilmesi için iri lumenli katater günde birkaç kez çıkarılır ve yerine ince bir katater sokulabilir.
 ⚫ Drene edilen boşluk ancak böylece kırıntılar ve salgıdan temizlenir,
 ⚫ îrrigasyondan sonra iri lumenli kateter tekrar yerine konur. İnfeksiyona hakim olunduktan ve akıntı irin vasfını kaybettikten sonra iri lumenli kataterin yerine tedricen ince kataterler konur ve boşluk kapanabilir. 

Okuduğunuz için teşekkürler :)


Yorumlar

İzleyiciler

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ameliyathane Hizmetleri / Yaz Stajı ve Defteri

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda yaz stajı hakkında bilgi vereceğim ve yaz stajı defterimden 1 sayfayı sizlerle paylaşacağım. Birinci sınıfın ilk döneminin sonuna doğru size belgeler veriliyor ve stajı hangi hastanede yapacaksanız oranın yazı işlerine verip 1-2 hafta(hastaneye sorun) sonra almaya geliyorsunuz. Bazı üniversiteler kendi hastanelerinde yaptırıyor, bazıları ise istediğiniz hastanede yapmanıza olana tanıyor. Size önerim bir an önce hastaneye başvurmanız çünkü konteyjan dolma olasılığı var. Bazı hastaneler staj ücreti veriyor bazılarıysa vermiyor. Ücret verilip verilmediğini telefonla yada yüz yüze sorabilirsiniz. İkinci dönemin başında sizden yaz stajı belgenizi danışman hocanız alıyor. Tabi stajını ayarlayamayanlar da oluyor. Çünkü bazı hastanelerin değişik şartları olabiliyor, değişik belgeler isteyebiliyorlar ve en önemlisi konteyjan doluyor. Bu yüzden belgelerin toplanması nisan ayına kadar sürebiliyor. Hatta dilekçe verilerek süre daha da uzatılabiliyor. ÖNEMLİ

Ameliyathane Hizmetleri Vize Soruları

Arkadaşlar ameliyathane hizmetleri programı Cerrahi Hastalık Bilgisi Vize Soruları nı yayınlıyoruz. Staj defteri gibi daha size lazım olacak bir çok bilgiyi sitemizde bulabilirsiniz.  Final sorularını da koymaya çalışacağız. Biraz size tecrübelerimden bahsedeyim. Sorular genelde testtir ama bir kaç tane klasik içlerinde vardır. Siyah yuvarlak daire ile işaretlenmiş şıklar doğru şıklardır. 2014 yazdığına bakmayın 2018 de sorulmuştur bu sorular. Her yıl hocalar eski konulardan karma yapar. Bazıların ellerinde çıkmış sorular olur ve rahat 50 puan alır. Ayrıca arkadaşlar finalde vize sorularından bazıları da çıkar benden söylemesi. Bende siz meslektaşlarımla bu soruları paylaşıyorum iyi çalışmalar...

Ameliyathane Hizmetleri | Üroloji Staj Defteri

                                                  VARİKOSEL(TESTİS DAMARLARININ GENİŞLEMESİ) Hasta uyutuldu. Hemşire ve ben yıkanıp gömlek ve eldiven giydim. Masayı hazırladık. Hemşire hastayı boyadı. Hasta örtülürken yardım ettim. Doktora gömlek ve eldiven giydirdim. Doktor ve hemşire ameliyat bölgesinde çalıştı ben ise masadan istenilen aletleri verdim. Koter ve aspiratör bağlandı. Kasıktan bir insizyon yapıldı. Genişleyen venlere ulaşılıp venler bağlandı. Koterle kanayan yerler yakıldı. İnsizyon yeri dikildi. Batikonla silinip spanç kondu ve betafiks ile bantlandı. Aletler sayıldı ve ameliyat sonlandırıldı.                                         UPJ DARLIK(ÜRETER TAŞI ALINMASI) Hazırlık: Yerler silindi. Aletler saydekse konuldu. Yeşil ve önlük bohçaları getirilip en dış kısmı açıldı. Gömlek bohçası tamamen açıldı. Eldiven masaya konuldu. Eller yıkandı. Kompresle kurulanıp gömlek ve eldiven giyildi. Yeşil bohçası açılıp saydeksten gerekli olan aletler alınıp üzerlerin